2/07/2014

Her Kitap Başka Bir Yaşam


Edebiyat ağacının kökleri ne kadar sağlam olsada sahip olduğu yelpazenin oluşturduğu  etki her geçen gün daralmak zorunda kalıyor.
Hollanda’da okuma oranı yüzde 6.6 oranında azaldı. Son 6 senedir kitap satışları çok düştü. Kitaplar raflarda kaldı.
Bu Hollanda gibi eğitimi ve dolayısıyla okuma seviyesi yüksek bir toplumda olmaması gereken bir durum.

Panik yapmak için oldukça fazla sebep var;
Son bir kaç yıl içinde bazı yayınevleri yaşadıkları zorluklar sebebi ile kapandılar. Hepsinin ayrı ayrı kapanış hikayesi var. Ancak kapatmayan yayın evleri başka kitap evleri ile  birleşerek çözüm yoluna gittiler. Kitap satış yerlerinin çalışanları ve editörleri işsiz kaldı. Yayınevleri ödeyemedikleri kira masrafları sebebiyle kanal evlerine taşındılar.

Sadece yayıncılar değil kütüphane ve kitap satış dükkanları da krizin oluşturduğu  zarardan  kaçamadı.

Geçen yıl bu soruna dikkat çekmek isteyen bir grup yayınevi sahibi, editör ve  yazar eski bir okul otobüsü ile tura çıktı. Yol güzergahında olan tün yayınevleri ve kütüphaneleri ziyaret ettiler. Leiden ve Middelburg arası yapılan turdaki duraklarda  önemli notlar tutuldu okumalar yapıldı.

Yazarlarda oluşan ortak fikir şu yönde oldu;
Roman öykü ya da şiir edebiyatın önünüze serdiği yollar çok farklıdır.
Roman size sadece gerçek yaşam öyküsü sunmaz ütopik maceralara da  sürükler. Filmlerde o kahramanın öyküsü ya da kılık kıyafeti bir kişiye ya da bakış açısı bir yönetmene bağlıdır. Ancak romanda siz hem yönetmen, hem  imaj danışmanı hem de kahramanı olursunuz. Açılar renkler mekanlar devamlı değişerek sizin zihninizdedir. Okurken keyif alırsınız. Üstelik bu keyif doksan dakika ile sınırlı kalmaz!..
Öykü ve şiir kültürel ve yaşamsal yönünüzü de oldukça zenginleştirir.
Bu bağlamda bütün kitaplar okuyucu için eğitim olduğu kadar  bir maceradır da...

Kitap satışı ve okuyucunun azalmasının birinci sebebi kriz gibi görünse de en önemli sebeplerinden bir diğeri de internetin getirdiği teknoloji trafiği.
Film sektörünün gençler tarafından öncelikli tercihi. Soruna devlet kurumlarının daha hassas çözümler getirmesi bekleniyor.


Şeyda Koç
Tilburg
Zamanhollanda.nl

Hiç yorum yok: